Kvinnor och entreprenörskap

Vi glömmer dem aldrig, de kända kvinnliga entreprenörerna som förändrat världen. De kämpade kanske mer i motvind förr men redan i början på nittonhundratalet slog Elise Ottesen Jensen igenom i en då ganska tabubelagd bransch. Hennes insatser har haft en avgörande betydelse för utvecklingen av fri abort, legalisering av preventivmedel och sexualupplysning i skolan. Andra exempel är Coco Chanel som var först i världen med att göra sportkläder för kvinnor, eller Anna Whitlock som tog initiativ till en konsumentförening med målet att sälja bra mat till rimliga priser. Hon var förresten förebilden till den omtyckta SVT-serien om Fröken Friman.

 

Framgångsrika kvinnor i nutid är exempelvis Isabella Löwengrip som byggde upp sin verksamhet från en blogg och numera driver flera olika företag inom olika områden. Vi har också Bianca Ingrosso som även hon bloggat, men som nu lanserat både eget sminkmärke och en klädkollektion.

De kvinnliga entreprenörerna är många och ofta framgångsrika. Kanske är du också en av dem som syns på löpsedlarna i framtiden. Har du någonsin funderat på att starta eget så är det ett bra tillfälle att göra det nu när hela världen ändå håller på att ställa om. Kanske är det just din tjänst eller produkt som blir nästa succé.

Allt börjar med en idé

Exakt vad du vill satsa på vet bara du själv. Tror du på din idé så varför inte satsa på den. Om du inte gör det får du aldrig veta hur många som faktiskt vill ha just det du erbjuder. Behöver du ett startkapital så finns olika möjligheter som till exempel fakturino.se som kan erbjuda lån till bra villkor. Se till att du har en affärsplan och en tydlig tanke med vad du vill. Var beredd på att satsa mycket av din tid, särskilt i början så är du nästan igång sedan. Allt börjar med en idé och ett första steg.

Att vara entreprenör

Det finns ingen exakt definition på vad det innebär att vara en entreprenör, men rent allmänt anses att en entreprenör är en initiativrik person som är kreativ och som vill starta eller organisera något nyskapande. Ordet kan också användas rent allmänt om en person som är företagsam i största allmänhet.

Att vara entreprenör innebär förutom den personliga läggningen och inställningen till att verkligen vilja skapa något nytt även en förmåga och kanske också mod att verkligen vilja satsa på någonting fullt ut. Det kan finnas en vilja att förbättra samhället eller erbjuda något som folk efterfrågar och som ännu inte finns.

Har du en idé, något du brinner för och verkligen tror på så kanske det är din tur att förändra världen snart. Den lilla världen i din närhet, eller rentav den stora därute. Det finns entreprenörer som tjänar pengar på välbesökta bloggar och andra som skapar världsberömda innovationer. Alla behövs och alla kan inspirera varandra på olika sätt, kanske inom nätverk för egenföretagare eller i andra sammanhang. Självklart finns det nätverk för kvinnliga entreprenörer också för alla som vill dela med sig och växa genom samarbete.