Kvinnliga logistikentreprenörer

Logistikmarknaden är en bransch som ofta går under radarn när man tänker på de sektorer i samhället som har störst omsättning. Det beror sannolikt på att man inte tänker på det när det fungerar. Men faktum är att det mesta vi köper har vid ett tillfälle flyttats från plats A till plats B och någon har tjänat pengar på att göra det. Logistik kan vara från det allra enklaste: att köpa in några transportbilar och starta en budfirma, till att använda blockchainteknologi för att effektivisera bränsleanvändningen för en hel handelsflotta.

Traditionellt har logistik varit en manligt dominerad bransch, men som det mesta andra är det på väg att förändras. Här ska vi titta närmare på några spännande kvinnliga entreprenörer som har eller är på väg att förändra den bransch som på årsbasis omsätter ungefär 60 000 miljarder svenska kronor.

Hannah Kain

Hela logistikbranschen domineras av doldisar; det är sällan de som är verksamma här får de stora uppslagen i affärstidningarna. Det är synd, eftersom logistik är en så oerhört central del för alla företag. Som det brukar sägas: det krävs 25 000 delar för att bygga en bil, men bara en del för att INTE bygga en bil. Ett bra logistikföretag är de som ser till att alla delar faktiskt finns på rätt plats i rätt tid för att bilen ska kunna byggas.

Det här var något danskfödda Hannah Kain tog fasta på när hon startade sitt företag ALOM 1997, hon såg en möjlighet att effektivisera transporterna genom att ta ett större ansvar för hela värdekedjan inom logistikområdet. Idag omsätter företaget runt en miljard kronor, mycket tack vare Hannah Kains tydligt idédrivna ledarskap. Under coronapandemin har hon tagit nästa steg i sitt företag genom att inleda ett närmare samarbete med leverantörsföretagen i syfte att på så sätt ta ett ännu större grepp om leveranskedjan och leverera ett större värde till sina kunder.

Katherina-Olivia Lacey

Det är svårt att inte bli avundsjuk på Katherina-Olivia Lacey. Hon är inte bara en vanlig modellsnygg och hyperintelligent kvinna med över 200 000 följare på Instagram. Hon har också startat ett väldigt framgångsrikt och expansivt logistikföretag som heter Quincus, så hon är rik också. Hennes företag är ett Software as a service, SaaS-företag som hjälper andra företag att optimera logistiken. Men hjälp av ett öppet API som de tillhandahåller kan företag analysera miljontals datapunkter både för att förutspå framtida logistikhändelser, men också för att optimera transporter i realtid. Quincus startade så sent som 2014 och har huvudkontor i Singapore, men har på den korta tiden sedan starten öppnat lokalkontor i flertalet länder och täcker nu in större delen av den asiatiska marknaden.