Kvinnligt entreprenörskap – en del av vårt DNA

Det har alltid funnits kvinnliga företagare, även om de flesta företagare har varit män. Det kvinnliga företagandet har förändrats över tid. Idag är det många tjejer som väljer att satsa på eget företag.

Gården – ett företag

För många kvinnor har gården, lantbruket, som de har haft tillsammans med sin make drivits som ett företag. Inkomsten har varit att få mat och värme, men också att kunna skapa saker att sälja. Även om kvinnor har arbetat i sina hem, har många av dem ändå behövt tänka som företagare: vara finurliga, effektiva och ekonomiska. Ordet hushåll betyder faktiskt ekonomi, vilket inneburit att det är kvinnorna som har hushållit med sina resurser på ett smart sätt också kunnat tjäna extra pengar. Det var inte nödvändigtvis att man tänkte på en kvinna som var duktig på att sy och sälja saker som en företagare på 1500-talet, men hon var ändå en företagare. Du kan läsa kurser på Umeå Universitet om kvinnan i historien.

Dagens kvinnliga entreprenörer

Idag finns det många renodlade kvinnliga entreprenörer som kommer på nya idéer och startar företag. Det finns möjligheter för kvinnor som aldrig förr. Vissa kvinnliga företagare går i samma fotspår som sina föregångare: säljer hantverk eller honung som de slungat själva. Men idag äger de själva sitt företag.